2017/08/06

Lontoo turistin silmin

Tämän kesän aikana olen päässyt näkemään Lontoota vähän erilaisesta näkökulmasta, kuin mitä olisin ehkä tavallisella turistilomalla nähnyt. Olen toki ollut töissä valtaosan arkipäivistä, mutta olen vapaapäivinäni pyrkinyt näkemään mahdollisimman laajasti Lontoota. Siksi ajattelinkin kerätä tähän lyhyesti muutamia perusjuttuja Lontoossa liikkumisesta, nähtävyyksistä ja ruokailusta, jotka tosin ovat aiemmin täällä vierailleille jo varmasti entuudestaan tuttuja. 

Liikkuminen Lontoossa

Lontoo on valtavan kokoinen, joten kävelemällä ei täällä pitkälle pääse jos haluaa nähdä yhtään enempää kuin ihan ydinkeskustan. Metro ja bussit ovat kätevimmät ja halvimmat tavat liikkua, ja erityisesti metroa oppii käyttämään nopeasti kun kerran hoksaa miten se toimii. Oyster card on ylivoimaisesti halvin ja helpoin tapa maksaa, ja sen saa ostettua ainakin monilta kioskeilta. Rahaa siihen saa ladattua kaikilta metroasemilta sekä käteistä että korttia käyttäen (pikku vinkki siihen: muista Oysteriin rahaa laitettuasi käyttää Oysteria vielä uudelleen laitteessa, että rahat tallentuvat). Yksi bussimatka on sen pituudesta riippumatta 1,50 puntaa ja metromatkan hinta riippuu (kai) siitä, monenko zonen yli matkustaa. Yleensä hinta on noin 2,40 puntaa/matka. Oyster card toimii täällä kätevästi siis metrossa, junassa ja bussissa. Bussi on usein hitaampi kuin metro, mutta hyvänä puolena siinä on maisemien katselu ja rauhallisuus, ja bussi on ehdottomasti metroa miellyttävämpi tapa matkustaa pidempiä matkoja. Lämpimillä ilmoilla metro on myös läkähdyttävän kuuma. Erinomainen sovellus liikkumiseen lontoossa on Citymapper, joka jokaisen täällä käyvän kannattaa ladata puhelimeen. Myös Tube map voi olla hyödyllinen, mutta Citymapperia käyttävälle turha. Junilla liikkuvan kannattaa taas ladata National Rail -sovellus, josta näkee kätevästi esimerkiksi junien lähtemisajat.



Nähtävyydet ja paikat joissa käydä

Lontoo on täynnä tekemistä, ja jokainen suunnittelee toki omanlaisensa matkan. Lontoo on kuitenkin hyvin monipuolinen tekemisen suhteen, sillä täältä löytyy erinomaiset shoppailumahdollisuudet, markkinoita, musikaaleja, elokuvateattereita, museoita (joista valtaosa on ilmaisia!), puistoja ja paljon kaikenlaisia tunnettuja nähtävyyksiä. Suosittelen liikkumaan myös ydinydinkeskustan ulkopuolella, jos aikaa on yhtään enempää. Esimerkiksi Notting Hill, Camden Town ja Shoreditchin markkinat ovat näkemisen arvoiset. Eikä pidemmällä matkalla ole ollenkaan huono idea lähteä käymään vähän kauempanakin Lontoossa! Näin näkee myös paremmin, missä ja miten iso osa paikallisista ihmisistä asuu. Lontoosta löytyy hyvin erityyppisiä  alueita, joten sillä on väliä, minne suuntaan Lontoota suuntaa ja millä alueilla pyörii.

Mitä nähtävyyksiä täältä sitten löytyy? Kaikki varmaan tietävät Lontoon tunnetuimmat nähtävyydet, kuten esimerkiksi London Eyen, Towerin, Big Benin ja Buckinghamin palatsin. Kyllähän jokaisen Lontoossa vierailevan täytyy käydä ne ainakin kertaalleen katsomassa läpi! Mukavia alueita ovat myös puistot, kuten Hyde Park, St James's Park tai Regent's park, ja Thames-joella kulkee myös paljon risteilyitä, joille on mukava hypätä kyytiin ja katsella maisemia. Museoita ja näyttelyitä Lontoosta löytyy myös valtavasti, mutta ehkä tunnetuimpia museoita ovat National gallery (taidemuseo), Tate Modern (modernin taiteen museo), V&A Museum (sisustusesineiden museo), Science Museum (tiedemuseo), Museum of London (Lontoon kaupunginmuseo), British Museum (ihmiskunnan historian ym. museo) ja Natural History Museum (luonnontieteellinen museo). Ja ei hätää, en todellakaan ole käynyt noissa kaikissa! Koska valtaosa museoista on Lontoossa ilmaisia, kannattaa täällä käydessä kuitenkin käydä pyörähtämässä ainakin muutamassa. Ei pidä myöskään unohtaa erilaisia palatseja ja katedraaleja, joita en nyt ala tässä erikseen luettelemaan. 

Lisäksi Lontoosta löytyy paljon tekemistä lapsille, tai aikuisille jotka haluavat vähän kevyempää tekemistä. Kauheita turistirysiä ovat esimerkiksi Madame Tussauds (en ole onnistunut vielä käymään täällä Lontoossa, mutta useammassa muussa maassa olen käynyt ja tykännyt), London Aquarium, Lontoon eläintarha ja London Dungeon. Kamalasta turistimäärästä huolimatta nämä ovat varmasti oikein mukavia paikkoja. Shoppailun keskus on varmastikin West End, jonka keskuksena toimii Piccadilly Circus, ja josta löytyvät tunnetut kadut kuten Oxford Street ja Regent Street. Alueelta löytyvät myös useat teatterit ja muuta viihdettä. Jos haluaa kuitenkin kävellä mielummin yhtä vilkkailla, mutta vähän erityyppisillä alueilla, kannattaa suunnata esimerkiksi markkinoille Camden Towniin, lauantaisin Notting hillin Portobello Roadille tai Shoreditchiin markkinoille. Myös ostoskeskuksia löytyy aavistuksen kauempaa ydinkeskustasta.




Ruokailu

Kuten olettaa voi, Lontoosta löytyy valtava määrä erilaisia ravintoloita ja ruokapaikkoja, joten ei todellakaan kannata rajoittaa lomalla syömistä vaan siihen Subway-KFC-Burger King-Starbucks -osastoon. Ravintoloita löytyy myös eri hintaluokissa, ja halvemman (mutta hyvän) ravintolan perässä kannattaa kävellä hetki vilkkaimpien turistialueiden ulkopuolelle. Jos olet hyvän katuruoan ystävä, löytyy sitäkin runsaasti eri puolilta Lontoota. Erityisesti erilaisten markkina-alueiden läheisyydestä löytyy paljon erilaisia ja erimaalaisia katuruokavaihtoehtoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti