2017/07/25

Millaista on olla au pair?

Ennen tätä kesää kerkesin haaveilla vuosikausia siitä, millaista olisi asua muualla kuin Suomessa. En ole koskaan halunnut oleskella ulkomailla vuotta pidempään, mutta tiedättehän, halusin kokeilla miltä se tuntuisi. Luin vaihtariblogeja, ja olin niin vaikuttunut heidän rohkeudestaan ja halustaan kokeilla jotain todella erilaista. Ennen lähtöäni ajattelin toiseen maahan muuttamisen ja työnteon olevan jotenkin kovin ihmeellistä ja eksoottista, mitä se ei nyt ainakaan tähän asti ole ollut. Ei tarvitse olla pitkään au pairina, kun huomaa, että niin arki kuin juhlakin on täällä samanlaista kuin Suomessa. Täällä juhlitaan ehkä hieman eri juhlia, mutta juhla on juhlaa ja arki arkea. Herätys, aamupala, töihin, uusia haasteita, vanhaa puurtamista, samoja reittejä kotiin ja kouluun, iltaruoka, telkkarin katsomista, seurustelua, iltapala ja nukkumaan. Ja seuraavana aamuna sama homma alusta. Hohdokkuus on tavallisesta arjesta kaukana! Au pairin työssä on sekä hyviä että huonoja puolia, ja voisin tähän alas listata muutaman ensimmäisenä mieleen tulevan asian. Toki nämä ovat vain minun kokemuksiani au pairin työstä, mutta luulen, että perusjutut pätee suureen osaan auppareista.

Au pairin työn iloja on...

Se kun lapsi sanoo sulle "No, you can´t leave. I want you to stay for 100 days and 100 days".
Se kun saat nähdä ja kokea elämää jonkun muun näkövinkkelistä.
Se kun pääset tutustumaan uuteen maahan helposti.
Se kun huomaat miten opit tekemään asiat oikein ja opit tekemään muut iloiseksi.
Se kun lapsi hymyilee sulle niin kuin salaliittolaiselle.
Se kun kaikki meneekin yllättävän helposti, eikä tarvitse turvautua uhkailuun, kiristykseen eikä lahjontaan.
Se kun kielitaito parantuu ihan huomaamatta.
Se kun huomaat olevasi ainakin hetkellisesti kuin osa perhettä.


Ja täyttä kakkaa au pairin työssä on...

Se, että et ole ikinä täysin osa perhettä. Ketään ei jaksa kiinnostaa sun asiat, eikä kukaan ei ole halaamassa sua kun on paha olla tai kun oot kipeänä. 
Se, että ärsyyntymistä ja huonoa päivää ei ole olemassakaan. Aina täytyy olla kiva, sosiaalinen ja reipas. Ja joskus se ottaa aivoon todella pahasti.
Se, että asut työpaikallasi. Huono päivä saa olla siis vaan iltaisin omassa huoneessa ja silloinkin mahdollisimman hiljaa. Ei voi esimerkiksi paiskoa ovia tai kirota ääneen.
Se, että lapset osaa olla joskus todella rasittavia, ja sun täytyy kuunnella niiden itkupotkuraivarit ja kestää niiden ärsyttävyydet siitä huolimatta, ettei ne ole edes sun omia lapsia.
Se, että positiivista palautetta työstä tulee harvoin, mutta rakentavaa palautetta annetaan sitäkin enemmän.
Se, että lapset pitää vanhempiaan täydellisinä, ja niiden sanaa lakina. Ihan sama onko vanhempien puheissa mitään perää. Ihan turha edes yrittää esimerkiksi selittää, että Xylitol-purkka on ookoo eikä se räjähdä päähän ja aiheuta ennenaikaista kuolemaa.
Se, että kun vanhemmat on kotona, sun sanat menee kuuroille korville. Ja oot aina se toiseksi tai kolmanneksi paras vaihtoehto, et ikinä ykkönen.
Se, että sun tapa tehdä asiat on lähtökohtaisesti väärä, ja perheen tapa tehdä asiat on oikea. Joten sä luonnollisesti opettelet joka ikisen pienenkin yksityiskohdan kuten perhe haluaa sen olevan.
Se, ettet voi kunnolla itse valita mitä syöt ja milloin. Terveisin muutaman kilon kesän aikana lihonut au pair.

Tiivistettynä: niin kuin kaikki työt, on au pairin työ välillä uskomattoman mukavaa, mutta välillä myös sellaista, että tekisi vaan mieli paiskoa tavaroita pitkin seiniä ja lähteä ulos ovet paukkuen. Hyvät hetket antavat voimaa haastavampiin tilanteisiin, ja lopulta kaikki asiat aina selviävät. Au pairina pääsee katsomaan vierestä ja kokemaan itsekin sitä lasten riemua, hetkessä elämistä ja hellyyttäviä hymyjä ja tekoja. Työhön kuuluu toki myös niitä ripulipöksyjä, itkupotkuraivareita ja sanoja jotka kaikuu kuuroille korville, mutta kokonaissaldo on ehdottomasti plussalla. Joten sinä siellä, kuka ikinä tätä luetkaan! Jos olet joskus miettinyt au pairiksi lähtemistä, niin lähde. Ei tarvitse edes miettiä kahta kertaa. Tämä kokemus antaa niin paljon enemmän kuin mitä se ottaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti