2018/05/14

Häihin bändi vai DJ?

Viimeaikoina olemme pyrkineet saamaan jonkinlaista käsitystä häiden musiikkipuolesta, sillä myös bändit ja DJ:t varataan kesän suosituimmille viikonlopuille usein jo vuotta aiemmin. Alunperin meillä taisi molemmilla olla selkeä ajatus siitä, että totta kai häissä kuuluu olla bändi. Tarjonnan kartoittaminen sai meidät kuitenkin miettimään myös muita vaihtoehtoja. Kaikilla näyttää olevan myös tästä asiasta mielipide, eivätkä facebookin hääryhmät tai vauva.fi:n keskustelut helpota päättämistä ollenkaan. Miksikö? Tässä kokoamani lista bändin ja DJ:n hyvistä ja huonoista puolista:

Bändi:
+ Livemusiikki on aina livemusiikkia, tämä on ainakin kymmenen plussan arvoinen plussa
+ Luo tunnelmaa
- Kallis (valtaosa 1000-2000e)
- Soittaa yleensä vain 3x45min settiä (tuohon ylläolevaan hintaan)
- Vie paljon tilaa
- Soittaa pääasiassa tietyn valmiin listan 
- Versiot kappaleista ovat bändin: epävarmuus siitä, onko bändi tarpeeksi hyvä
- Äänenvoimakkuutta vaikeampi säätää (saattaa olla liian kova pieneen tilaan)

DJ:
+ Suhteessa huomattavasti halvempi (ilman matkakuluja n. 400-500e/6h)
+ Mahtuu tilaan paremmin
+ Hyvä mahdollisuus vaikuttaa soitettavaa musiikkiin
+ Monipuolisesti musiikkia
+ Versiot ovat alkuperäisiä (tietää mitä saa)
+ Huolehtii äänenvoimakkuuden sopivuudesta ja äänentoistosta sekä laittaa tulemaan oikeat biisit oikeaan aikaan (tilannetajua)
- Ei kovin tunnelmallinen
- Ei perinteinen (jos sillä nyt on jotain väliä)



Kolmas vaihtoehto on myös duo, sillä se olisi hinnaltaan jotain DJ:n ja bändin välistä. Ongelmana on kuitenkin se, että haluamme häissämme soitettavan tanssittavaa musiikkia. Duot kun yleensä ovat tunnelmallisia ja ihania, mutta eivät kovinkaan tanssijalkaa vipattavia. Neljäs vaihtoehto on aina vanha kunnon Spotify, mutta se olkoon vihoviimeinen vaihtoehto. Jos päädymme bändiin, soi Spotify muun ajan. Toki bändin ja DJ:n kummankin hankkiminen olisi paras vaihtoehto, jotta bändi voisi soittaa sen 3x45min ja DJ hoitaisi illan muun musiikin soittamisen sekä ennen bändiä että sen jälkeen. Valitettavasti tässä tapauksessa budjetti paukkuisi niin paljon, että joudumme jättämään parhaan vaihtoehdon jo suoraan pois laskuista.

Kuten väsäämästäni listasta huomaa, saa DJ yllättävän paljon plussia bändiin verrattuna. Olisin tämän perusteella ottamassa jo heti DJ:n, mutta bändin tunnelmallisuus on seikka, joka jarruttaa hieman valintaa. Onko DJ tarpeeksi meille, vai kaipaammeko ihan oikeaa livemusaa? Toisaalta, mitä jos bändi ei olekaan niin hyvä vaihtoehto, ja maksamme paljon jostain ei niin hyvästä? Juuri nyt olemme kääntyneet hieman sille kannalle, että eräs tuttumme soittaisi pientä korvausta vastaan ruokailun ajan taustamusiikkia livenä, jonka jälkeen DJ ottaisi ohjat käsiinsä loppuillaksi. Näin saisimme yhdistettyä livemusiikin ja DJ:n hyödyt yhteen. Tällä idealla mennään siis eteenpäin musiikin suhteen, ja katsotaan löytyykö meille sopiva DJ jostain lähiaikoina.

Kuvat lainattu pixaby.com

5 kommenttia:

  1. Olipa hyvää pohdintaa, just tällaisia listoja tarvitaan, kun aletaan suunnitella häiden ohjelmaa! :) Meillä häämusiikki valikoitui niin, että mietittiin, millaista musiikkia haluttaisiin, mitä toivemusaa meillä on ja kauanko haluttaisiin, että musiikki on juhlassa läsnä. Päädyttiin itse tehtyjen soittolistojen suunnitteluun, kun tajuttiin, että kohtuullisen helposti pystytään luomaan ruokailuun, humppaamiseen ja myöhäisillan joraukseen sopivat listat, jotka saisivat pyöriä itsekseen juhlapaikan kaijuttimissa. Ja se oli myös iso säästöerä, kun ei tarvitse ulkopuoliselle maksaa siitä, että tulee soittamaan meidän häihin musiikkia hyvällä lykyllä yhdeksäksi tunniksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan totta! Varsinkin bändit, mutta myös Dj:t ovat iso pala hääbudjetista. Omien soittolistojen tekeminen säästää kyllä rahaa, ja jopa niin paljon että se saattaisi olla sen arvoista :D

      Poista
    2. Joo, ja meillä on tosiaan muutenkin se meidän häissä, että vedetään ihan törkeällä tee-se-itse -fiiliksellä :D Ja toivomusbiisilista oli oikeasti tyyliin 200 kappaletta, ja ollaan niin outoja, että mehän todellakin soitetaan Rölliä ja Muumien tunnuskappaleita :'D Niitä soittavaa DeeJiitä olis aika vaikea löytää!

      Poista
    3. Kuulostaa hyvältä :D Tuleepahan ainakin omannäköiset häät! Se on sit ikävä jos musiikki ei vastaa omaa musiikkimakua tai ei muuten saa sitä mitä haluaa. Teille varmasti just hyvä ratkaisu :)

      Poista
  2. Tarjoamme lainoja, joilla on alhainen korko 2% ja ilman luottotarkistusta, tarjoamme henkilökohtaista lainaa, velan konsolidaatiolainaa, liikepääomaa, yrityslainaa, koulutusta, kotilainaa ja teidän työsi meillä on hyvä kokemus. Ota meihin yhteyttä osoitteessa: hobelmanfinance@gmail.com. Luotto on avoin kaikille kansalaisuudesta riippumatta.

    Sähköposti: hobelmanfinance@gmail.com
    Verkkosivusto: https://hobelmanfinance346789211.wordpress.com/

    VastaaPoista