2018/07/03

Siivoojan työ – millaista on siivota joka päivä?

Kun tulin aamulla töistä puolenpäivän aikoihin, aloin miettiä, mitä kirjoittaisin blogiin. Olen kirjoittanut jo vaikka mitä häistä ja opejutuista, ja ketä nyt mun tavalliset kuulumiset kiinnostaa. Sitten keksin sen, mikä oli ollut koko ajan nenäni edessä: miksen kirjoittaisi siitä työstä, jota olen tehnyt käytännössä jokaisena arkipäivänä jo lähes neljän vuoden ajan! Nimittäin siitä, minkälaista on tehdä siivoojan hommia. Ja kyllä, puhun siivoojasta, en siistijästä, sillä se työ ei ole mitään siistimistä, vaan ihan oikeaa ja välillä rankkaakin siivoamista.


Aloitin työskentelemään siivoojana aloitettuani opinnot yliopistossa, ja olen vastannut muutaman toimiston siivoamisesta jokaisena arki-iltana siitä lähtien. Tavalliseen toimistosiivoukseen kuuluu ihan perushommat, mitä kotonakin siivotessa tekisi: lattioiden moppaaminen, roskisten tyhjentäminen, mattojen imurointi, pölyjen pyyhkiminen tasoilta, istuinten harjaus, pölyjen pyyhintä kaappien päältä, sekä vessojen siivous. Joskus tyhjennellään myös kahvikoneita, pestään ikkunoita ja toki huolehditaan aina siitä, että muun muassa käsipyyhe- ja wc-paperia on riittävästi. Voitte laskea huvikseen, montako vessanpönttöä olen näiden vuosien aikana siivonnut: tavallisesti siivoan päivässä 3-5 pönttöä, ja esimerkiksi nyt kun teen kesän ajan 35-tuntista viikkoa siivoojana, veikkaisin että pönttöjen lukumäärä kohoaa helposti viiteentoista tai kahteenkymmeneen päivässä. Ja tähän lisätäkseni, vessanpönttöjen siivoaminen on tosi jees. 

Kun aloitin työt, pari ensimmäistä kuukautta jokailtainen siivoaminen tuntui raskaalta ja ärsyttävältä. Tuntui, etteivät työpäivät lopu ikinä, ja että työt sitoivat liikaa. Pian siivoaminen alkoi kuitenkin sujumaan, ja sitä mukaa työtä oli mukavampi tehdä. Ajan kanssa jokailtainen siivous alkoi sujua ajattelematta sitä sen suuremmin, ja joskus saatoin havahtua puoli tuntia töissä oltuani, että mitähän minä olen tehnyt tämän ajan? Ei auttanut muu kuin kulkea takaisin ja katsoa, olenhan tosiaan siivonnut kaiken. Vertasin työtä hampaiden harjaukseen: ihan neutraali asia, jonka tekee joka päivä sen suuremmin ajattelematta. Nykyään nautin työstäni kovasti, ja olen oikeastaan surullinen siitä, että jossain vaiheessa joudun ehkä lopettamaan. Siivouskohteiden työntekijät oppii tuntemaan, ja heidän kanssaan rupatellessa työt menevät ohi aivan hujahduksessa. Toinen vaihtoehto on laittaa napit korville ja kuunnella musiikkia. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun joku on aiheuttanut minulle  lähes sydänkohtauksen ilmestyttyään yhtäkkiä taakseni. 

Kuvat: flickr.com

Nyt heinäkuussa aloitin tekemään 35-tuntista viikkoa siivoojana, ja herätys on joka aamu neljän jälkeen. Vaikka työnteko väsyneenä, kiireessä ja hikisenä ei ole aina sitä ihan parasta, asenne vaikuttaa todella paljon. Olen ollut yllättynyt siitä, miten hyväntuulisena olen pysynyt ja miten kovasti nautin elämästä myös tällä tavalla. Kaiken kaikkiaan siivoojana työskentely on ihan jees, kertoohan siitä jotakin jo se, etten ole vaihtanut työpaikkaa koko opiskeluaikana. Joustavat työajat, mahdollisuus ajatella omia asioita työtä tehdessä ja työ joka ei seuraa ajatuksissa kotiin, on ollut just mulle sopiva vaihtoehto opiskeluiden oheen. Kaikkea muuta siis mitä tuleva urani luokanopettajana tulee olemaan! 

10 kommenttia:

 1. Siis vitsi miten hyvä postausaihe! Siivous tuskin kuuluu kenenkään unelma-ammatteihin kun tulevaisuutta suunnitellaan, mutta et oo eka jonka kuulen kehuvan siivojan työtä, mutta toisaalta en mä sitä hirveesti ihmettele!

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä siivoojan työ nähdään aika negatiivisessa valossa, joten ajattelin vähän avata omaa näkökulmaani :) Ei se toki aina mitään ruusuilla tanssimista ole, mutta toisaalta mikä työ olisi? Asenne ratkaisee!

   Poista
 2. Siis vitsi miten hyvä postausaihe! Siivous tuskin kuuluu kenenkään unelma-ammatteihin kun tulevaisuutta suunnitellaan, mutta et oo eka jonka kuulen kehuvan siivojan työtä, mutta toisaalta en mä sitä hirveesti ihmettele!

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Mulla on vastaavia kokemuksia, vaikka oonkin siivonnut vasta kuukauden. Yllättävän jees työ, jossa voi samalla kehitellä vaikka postausideoita tms.

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus! Olen itsekin siivonnut opiskelujen ohessa sen nelisen vuotta ja opin kyllä tykkäämään siitä työstä kovasti, pitkälti juuri samoista syistä mitä tuossa mainitsit :) Niin hyvää vastapainoa opiskeluille! Tällä hetkellä en siivoa, mutta en pidä mitenkään mahdottomana että joskus tekisin ainakin jonkin aikaa niitä hommia taas.

  Katri
  https://kympintytotelty.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Hauska kuulla että muilla on samanlaisia kokemuksia :)

   Poista
 5. Itsekin olen ollut parisen vuotta siivoojana, enimmäkseen olin myös toimistossa. Itse pidin siitä, että sain rauhassa tehdä työni. Kukaan ei tullut sanomaan mitään. Tietenkin pitäähän siivous jonkin ajan kuluessa olla tehty, mutta ei minuuttiaikataulua. Ja tuo voi vaikka kuunnella musiikkia samalla. https://www.yrityssiivoushelsinki.fi/toimistosiivous

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä kirjoituksesta. Sisareni työpaikalla on henkilöitä jotka tekevät toimistosiivousta. Hän on myös kuullut heiltä kehuja itse työstä. Moni on pitänyt siitä, on kuulemma suhteellisen vapaata ja saa vaikka sitä musiikkiakin kuunnella. He ovat olleet erittäin tyytyväisiä palveluun, ja heitä todella arvostetaan.

  VastaaPoista
 7. Ihana kuulla että olet kuitenkin hyväntuulinen pääosin, vaikka herätykset ovatkin aikaisin! Arvokasta työtä tuota on. Meillä myös toimistosiivous tulossa työpaikallemme nyt kun saimme uudet suuremmat tilat. Innolla odotan, on aina mukavampi työskennellä siistissä ympäristössä.
  https://normisiivous.fi/siivouspalvelut/toimistosiivous

  VastaaPoista