2018/03/02

Harjoittelussa

Karu todellisuus iski heti reissusta tultuani, kun palasin lämpimästä Jordaniasta kylmään ja omalta osaltani hyvin työntäyteiseen koti-Suomeen. Minulla alkoi viimeinen harjoittelu Norssilla, ja seuraava harjoittelu (jonka jälkeen olenkin jo oikeastaan valmis opettaja, kääk) onkin sitten Indonesiassa vähän erilaisissa maisemissa. H3-harjoittelu on pakollinen harjoittelu meille luokanopettajaopiskelijoille, ja se täytyy suorittaa Norssilla. Tässä harjoittelussa ideana on opettaa vähän pidempiä pätkiä kerralla. Opiskelijat ottavat itselleen vastuuviikkoja tai useampia päiviä peräkkäin, jolloin he ottavat vastuulleen kaikkien aineiden opettamisen siltä ajalta. Opettamisen lisäksi harjoitteluun kuuluu myös tuntien seuraaminen (15x75min), vertaispalautteen antaminen ja saaminen, pedagogisen opetuskokeilun tekeminen, muutaman oppitunnin tarkempi analysoiminen,  ryhmäohjausta, henkilökohtaista ohjausta, luentoja ja niin edelleen. Iso paketti kaiken kaikkiaan. 


Norssilla opettaminen ja erityisesti harjoittelussa oleminen poikkeaa aika paljon sijaisuuksista, mikä tekee siitä hieman stressaavamman. Norssilla pyritään innovatiivisuuteen ja kokeilemaan kaiken maailman uusia hienoja juttuja, huomattavasti enemmän kuin "normaaleissa" kouluissa. Kaikki laitteet, materiaalit ja muut hienoudet löytyvät, ja tavalliset tunnit eivät riitä. Tuntuu, että joka tunnilla pitäisi keksiä ja kokeilla toiminnallisia menetelmiä, käyttää tieto- ja viestintöteknologiaa ja osallistaa lapsia valtavasti. Ihan kiva ajatus sinänsä, mutta suunnittelu on erittäin aikaavievää. Lisäksi stressiä lisää luonnollisesti valvova ja palautetta antava opettaja, ja mahdollisesti tuntia seuraavat harjoittelijat. Yritä siinä nyt sitten opettaa luonnollisesti kun tuntia seuraa hyvällä tuurilla kymmenenkin aikuista. No, onneksi ei sentään aina! 

Tähän mennessä olen vain seurannut tunteja, mutta nyt alkavan talviloman jälkeen alkaa ensimmäinen vastuuviikkoni. Tänään kävimme tekemiäni tuntisuunnitelmia läpi luokan oman opettajan kanssa, joka antoi minulle vielä viimeiset parannusehdotukset. Ensi viikon tavoitteena onkin tehdä loput tuntisuunnitelmat valmiiksi, valmistella tarvittavat materiaalit ja esimerkit, ja viimeistellä gradua ennen talviloman jälkeistä seminaaria. Talviloma ei siis taida tapauksessani olla kovinkaan lomailua, mutta ehkä pyhitän ensi viikosta muutaman päivän vain olemiselle. Suunnitelmissa on ainakin ravintola- ja laskettelureissut. Ne voivat tulla tarpeeseen, sillä jää nähtäväksi miten paljon stressaan sitten seuraavasta viikosta!


2 kommenttia:

  1. Tsemppiä harjoitteluun!! Toivottavasti sulle osuu mukava ohjaaja, sillä kun on paljon merkitystä millä tavalla sitä palautetta saa. Voimahali <3
    T. Saara

    VastaaPoista