2018/04/07

Hääsuunnittelu alkuun

Olemme alkaneet hiljalleen suunnitella vähän yli vuoden päässä häämöttäviä häitämme. Mitään konkreettista emme ole tehneet kaasojen ja bestmanin pyytämisen sekä kirkon ja juhlapaikan varaamisen lisäksi, mutta ajatuksen tasolla olemme pohtineet sitä sun tätä. Minut yllätti se, miten paljon häissä on suunniteltavaa ja mietittävää! Erilaisia hääblogeja ja keskusteluja lukiessa kuulee joidenkin aloittavan häiden suunnittelun lähes kolme vuotta ennen the-päivää, kun taas toisille riittää muutama kuukausi. Minä näen asian niin, että konkreettisen suunnittelun voi hyvin aloittaa vaikka vuotta ennen häitä, jolloin kaikki työt eivät kasaannu muutamalle kuukaudelle. Suunniteltavaa kun taatusti riittää, ja kiireessä se muuttuu huomaamatta hauskasta ikäväksi työksi. Minulle häiden suunnittelu on ihanaa, vähän kuin  harrastus. Toivottavasti se on sitä myös jatkossa.

Häitä suunnitellessa ja pohtiessa eteen tulee miljoona eri asiaa, jotka pitäisi päättää. Kuinka perinteiset häät me haluamme? Mikä olisi hyvä teema tai väriteema? Haluammeko valokuvaajan? Entä bändin vai DJ:n? Kuinka paljon haluamme panostaa häihin rahallisesti? Entä häämatkaan? Keitä häihin kutsutaan ja millä perusteella? Minkä tyyliset häät ylipäänsä haluamme? Hauskaa ja yllättävää on myös se, että kaikilla tuntuu olevan jokin mielipide kaikista häihin liittyvistä asioista. Tähän mennessä häiden suunnittelu on ollut pääasiassa pinterestin ja blogien selaamista, ystävien ja perheen kanssa juttelua sekä hyvien ideoiden keräämistä. Hiljalleen olemme löytäneet meille sopivan tyylin häihin, josta suunnittelua on hyvä jatkaa.


Tässä pieni lista siitä, mihin haluamme häissämme panostaa:

1. Hääpaikka
Tyylikkyys on meille molemmille jotain, johon haluamme panostaa. Halusimme ravintolahäät, vaikka ne maksavatkin suhteessa enemmän. Hyvänä puolena ravintolahäissä on myös se, että kattaus ja siivoaminen eivät ole meidän harteillamme. Onneksi löysimme juuri meille sopivan paikan läheltä Joensuun keskustaa.

2. Ruoka
Hyvä ruoka, parempi mieli. Catering tulee juhlapaikan puolesta, joten siitäkään ei tarvitse huolehtia sen enempää. Alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan lisäksi olemme pohtineet esimerkiksi karkki- tai kakkubuffetia tai yöpalan tarjoamista.

3. Musiikki
Haluamme, että häissä on hyvä tunnelma ja vieraat pääsevät tanssimaan kunnon bändin tahtiin. Sen vuoksi päädyimme tanssibändiin. Sopivaa bändiä emme ole vielä löytäneet, mutta eiköhän sekin löydy kun vähän alkaa etsiä! Se olisikin varmaan seuraava askel hääsuunnittelussa.

4. Valokuvaus
Häihimme tulee ammattivalokuvaaja, joka kuvaa koko häät aivan aamusta myöhään iltaan asti. Olemme molemmat sitä mieltä, että haluamme panostaa hyviin ja laadukkaisiin valokuviin, joita on ihana katsella myöhemmin. Valokuvaajan läsnäolon toivomme myös vähentävän häävieraiden kännykän käyttöä ja sitä, että kaikki ottavat omilla kännyköillään kuvia. Valokuvaajan kuvat tulevat  häiden jälkeen kansioon, josta kaikki vieraat pääsevät katsomaan kuvia ja tallentamaan haluamansa kuvat omille koneillensa.

5. Ohjelma
Haluamme, että sekä häävieraat että me itse viihdymme häissä hyvin. Tässä olennaisessa osassa on ohjelma, joka varmistaa sen, että kenellekään ei tule pitkiä tylsiä hetkiä. Puheet, leikit ja erilaiset esitykset ovat häihimme oikein tervetulleita.


Mistä aiomme säästää:

1. Hääyö hotellissa
Koska kirkko, hääpaikka ja mahdollinen jatkopaikka ovat ihan kotimme lähellä, emme koe tarvetta mennä hääyöksi enää erikseen hotelliin. Olen aika varma, että todella pitkän päivän jälkeen sillä ei ole kovin paljon väliä, mikä nukkumispaikka on.

2. Hääpuku ja sormukset
Tässä ei suoranaisesti säästellä, mutta ei myöskään käytetä holtittomasti rahaa. Minä haluan kauniin ja laadikkaan puvun, mutta en halua maksaa siitä kauheasti. Käytettynä ostaminen tai vuokraaminen ovat myös ihan varteenotettavia vaihtoehtoja. Hääpuku on kuitenkin vain yhden päivän puku. Myöskään mitään yli tuhannen euron timanttisormuksia en kaipaa, ja olenkin ehdottanut jo sitä, että mitä jos käytettäisiin vain kihlasormuksia. Rakas avomieheni oli tästä kuitenkin eri mieltä, joten jonkunlaiset vihkisormukset päädymme varmasti ostamaan.

3. Vieraslista
Haluamme pitää vieraslistan 70-80 henkilössä, monestakin syystä. Juhlapaikkaamme tuo henkilömäärä on juuri sopiva, ja toki jokainen ihminen maksaa aina vähän (paljon) lisää. Haluamme häihimme myös vain ne ihmiset, jotka oikeasti tunnemme.

4. Videokuvaus
Monet haluavat häihinsä valokuvauksen lisäksi myös videokuvauksen, mutta meille se on juuri se asia, jossa säästetään. Toki videokuva olisi hauska, mutta ei ehkä sen rahan arvoinen.

5. Kukat
Kukat ovat todella kalliita, varsinkin ottaen huomioon niiden lyhytikäisyyden. Todennäköisesti panostamme koristelussa johonkin muuhun, vaikka emme kukistakaan täysin luovu.

6. Vieraslahjat
Vieraslahjat ovat ehkä maailman turhin asia. Niitä mietitään ja väkerretään pitkään, mutta vieraat eivät usein välitä niistä ihan kauheasti. Ihan kiva ajatus sinänsä, mutta juuri se säästökohde meidän häissä.

4 kommenttia:

  1. Tosi kiva kirjoitus! :)

    Itselle ajatus ei ole mitenkään ajankohtainen (tietääkseni), mutta jos saisin ihan itse päättää, niin vihkiminen tapahtuisi helmikuisena iltana lukuisten tuikkujen loisteessa. Paikalla olisivat kaaso, bestman ja meidän molempien perheet ja illallistamaan mentäisiin pidemmän kaavan kautta ravintolaan. Panostaisin valokuvaajaan, häämatkaan ja ravintolaan. Meidän suvussa ollaan kuitenkin totuttu koko klaanin kekkereihin, eli vastaanotto saattaa olla hieman nuivaa jahka avioituminen on aikeissa. :D

    Ihanaa suunnittelua teille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta. Alunperin mekin suunnittelimme talvihäitä ihan niiden tunnelman vuoksi, mutta päädyimme lopulta kuitenkin käytännön syistä kesähäihin. Pidä vaan oma pääsi kun häät ovat joskus ajankohtaiset, teidän juhlahan se on eikä kenenkään muun :)

      Poista
  2. Olipa mukava päästä kurkkaamaan teidän hääsuunnitelmia :) Muistan kuinka meitä aikoinaan varoiteltiin häiden suunnittelemisen ja järkkäämisen raskaudesta ja stressaavuudesta. Itse en sitä kokenut millään muotoa raskaana aikana. Kunhan ei jätä asioita viime tippaan ja osaa karsia turhan sälän pois, niin ihan mukavaa aikaa se on! Nykyään on niin paljon erilaista härpäkettä ja houkutusta häihin tarjolla, että pää on pidettävä melkoisen kylmänä ;) Hyvä on pitää mielessä mikä siinä päivässä on kaikkein tärkeintä. Teidän suunnitelmissa kiinnitin huomiota valokuvaajan hankkimiseen. Hieno idea, että vieraat saavat kansiosta poimia haluamiansa kuvia talteen. Olen myös vieraslahjoista täysin samaa mieltä. Maailman turhin keksintö ;)
    Jatkakaa vain samaan malliin, olette hyvällä mallilla <3 T. Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, meillä on onneksi yli vuosi aikaa ihan kaikessa rauhassa pohtia ja suunnitella. Helposti tulee kyllä houkutuksia kaikenlaisiin pikkujuttuihin ja budjetti paukkuu. Valokuvaajan hankkimisesta olen kuullut niin paljon hyvää, että täytyy siihen itsekin panostaa. Hyvälaatuisia kuvia on kiva katsella vielä vuosien päästä! :)

      Poista